Recepten
Frittata
Stap 1 Verwarm de oven voor op 180ᵒC. Boen en snij ondertussen de aardappelen en kook ze beetgaarin ongeveer 15 minuten. Laat zeafkoelen en snijze vervolgens in plakjes. Stap 2 Bereidnu de andere groenten voor. Spoel de kerstomaatjes schoon en laat de doperwten ontdooien. Snipper de ui en snij de bladpeterselie fijn. Stap 3 Kluts in eenkom de eieren los en voeg de room, peterselie, peper en zout toe. Meng dit goed. Stap 4 Verhit wat olijfolie in een grote braadpan. Zorg ervoor dat deze pan ook in de oven kan!Voeg de aardappelplakjes en ui toe en bak ditgedurende 5 minuten. Roer het geheel regelmatig door. Stap 5 Schenk het eiermengsel over de aardappelplakjes. Strooi deerwten, kerstomaatjes en verkruimelde fetaer overheen. Laat een paar minuten bakkenen schuif de pan vervolgens in de oven. Laat het geheel garen totdat het ei gestold is.
Kom meer te wetenAardappel-pannenkoekjes
Stap 1: Pel en rasp de ui. Rasp ook de aardappelen. Doe beide in een kom. Stap 2: Voeg het ei, de bloem, het zout en de peterselie toe. Meng goed en laat 30 minuten rusten. Roer het mengsel na 30 minuten nogmaals goed door. Stap 3: Doe de zonnebloemolie in een koekenpan en verhit op een middelhoog vuur. Test of de olie heet genoeg is door er wat beslag in te doen – het moet beginnen te pruttelen. Stap 4: Verdeel het aardappelmengsel in 4 porties en maak 4 Gromperekichelcher in de pan. Stap 5: Bak 2 à 3 minuten aan weerszijden. Haal uit de pan en leg op een bord met keukenpapier om de overtollige olie op te slorpen. Stap 6: Kruid met zout naar smaak en serveer meteen met wat appelmoes.
Kom meer te wetenFocaccia
Stap 1 Los de suiker op in de helft van het lauwe water. Stap 2 Maak op een schoon werkvlak of in een grote kom een hoopje van de meel en het zout. Maak een kuiltje in het midden en giet er de opgeloste gist in. Schep er langzaam steeds meer meel in, tot het volledige gistmengsel is opgenomen. Giet de andere helft van het lauwe water in het midden en vermeng geleidelijk met al het meel om een vochtig deeg te vormen. Stap 3 Rol, duw en vouw het deeg gedurende 5 minuten. Stap 4 Bestrooi je handen met bloem en hul de bovenkant van het deeg in een dun laagje. Maak er een ronde vorm van en leg die op een bakplaat. Laat rusten en rijzen in een warme ruimte. Dit duurt ongeveer 40 minuten. Stap 5 Neem het gerezen deeg en duw er de lucht uit. Leg het dan op een bebloemd werkvlak en rol uit tot een dikte van zo'n 2,5 cm. Leg het op een bebloemde bakplaat en duw het deeg uit tot het de hele plaat vult. Stap 6 Strijk er de olijfolie op, duw er de tomaatjes en olijven in, en bestrooi met de rozemarijn. Duw je vingers over het hele deeg tot de bodem van de bakplaat. Zo krijgt het brood een klassieke vorm en vormen er inkepingen waarin tijdens het bakken plasjes olie blijven staan. Stap 7 Laat rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld en bestrooi met zout en peper. Schuif voorzichtig in een voorverwarmde oven van 220 °C/gasstand 7. Laat 20 minuten bakken, tot het brood knapperig en goudkleurig is vanbuiten, maar zacht vanbinnen.
Kom meer te wetenAardappelsalade
Stap 1 Doe de aardappelen in een grote pan en breng aan de kook. Kook zonder deksel gedurende 15-20 minuten tot ze gaar zijn. Giet af en doe in een grote kom. Stap 2 Besprenkel met appelciderazijn en meng goed. Laat afkoelen. Voeg de selderij, uien, dille en ei toe aan de aardappelen en meng goed. Stap 3 Meng in een middelgrote kom mayonaise, mosterd, azijn, selderijzaad, zout en peper tot een glad beslag en roer voorzichtig door het aardappelmengsel. Stap 4 Zet minstens een uur en bij voorkeur een nacht afgedekt in de koelkast. Breng op smaak met paprika en serveer met dille.
Kom meer te wetenAlbondigas (Spaanse vleesballetjes)
Step 1 Meng het gehakt met de eieren, de ui, de knoflook en het paneermeel. Kruid af met de nootmuskaat, het paprikapoeder en het zout. Step 2 Rol middelgrote balletjes en bak ze goudbruin op een middelhoog vuur. Step 3 Voeg de ui, bouillon, tomaten en anderhalf glas rode wijn toe. Kruid af met tijm naar smaak. Step 4 Voeg tot slot nog één teentje knoflook toe, laat pruttelen tot het een sausje wordt en klaar!
Kom meer te wetenCaponata met munt en peterselie
Stap 1 Snij de aubergines in blokjes van 2 cm. Bestrooi met zout en laat 30 minuten staan zodat het zout het vocht uit de aubergines kan opnemen. Spoel de aubergines en dep droog met keukenpapier. Stap 2 Verwarm 1 eetlepel arachideolie in een pan. Bak de ui, selderij en knoflook tot ze glazig zijn. Doe er de gehakte tomaten bij en laat 5 minuten inkoken. Stap 3 Doe er nu de suiker, balsamicoazijn, rozijnen, kappertjes en olijven bij. Laat nog 5 minuten pruttelen. Stap 4 Verwarm in een tweede pan 1 el arachideolie en bak de blokjes aubergine in 5 minuten goudbruin. Doe de aubergine bij de tomatensaus en breng weer zachtjes aan de kook. Breng op smaak met zout en peper. Stap 5 Doe vlak voor het serveren de bladpeterselie en munt bij de caponata. Even lekker koud als warm!
Kom meer te wetenFlatbread
Stap 1 Weeg alle ingrediënten af en meng in een grote mengkom tot je een mooie bol deeg krijgt. Stap 2 Verdeel het deeg in 10 stukken en rol elk stuk uit tot een platte pannenkoek. Gebruik bloem om het deeg uit te rollen als het teveel kleeft. Stap 3 Bak de broodjes in een hete grillpan. Draai ze om van zodra je blaasjes ziet ontstaan. Stap 4 Maak nu de kruidenolie: meng de olijfolie met de knoflook, citroenzeste, fleur de sel, zwarte peper, tijm en rozemarijn of andere kruiden naar smaak. Stap 5 Borstel tot slot wat kruidenolie op de broodjes. Smakelijk!
Kom meer te wetenGegrilde ananas met kokos van de barbecue
Stap 1 Snijd de ananas in kwarten. Haal vervolgens de binnenste harde kern uit de stukken ananas. Snijd bij voorkeur de ananas in kleinere parten. Stap 2 Meng nu de kokosmelk met de basterdsuiker in een schaal. Leg de stukken ananas erin en marineer minimaal 4 uur. Stap 3 Haal na 4 uur de stukken ananas uit het mengsel en leg op een rooster. Laat 1 uur drogen. Stap 4 Steek ondertussen de barbecue aan en laat opwarmen tot een temperatuur van ongeveer 160 graden. Stap 5 Leg de ananaskwarten op de BBQ en sluit af met de deksel. Gaar de ananas 5 minuten en keer daarna de stukken om. Sluit vervolgens de deksel weer, en laat nog eens 5 minuten garen. Stap 6 Strooi ondertussen de geraspte kokos op een bord of schaal. Rol de stukken ananas van de BBQ door de kokos. Leg de stukken daarna nog een keer op de BBQ en rooster een paar minuten aan beide kanten. Pas op dat de kokos niet te veel verbrandt. Stap 7 De stukken ananas zijn nu klaar om geserveerd te worden. Smakelijk!
Kom meer te wetenGegrilde braadworst met relish van rode ui en coleslaw
De relish: Stap 1 Stoof de fijngesnipperde uien samen met de fijngeraspte gember in een beetje olie. Stap 2 Verwijder de zaadlijsten van de chilipeper en snipper hem fijn. Voeg toe aan de uien. Stap 3 Snipper het teentje knoflook fijn en plet het vervolgens met een mes tot knoflookpulp. Voeg toe aan de uien. Stap 4 Voeg de suiker, rode wijnazijn, laurierblaadjes, het mosterdzaad en de takjes tijm toe aan de uien. Kruid af met komijn, koriander en zout. Stap 5 Laat het geheel zachtjes garen tot je een compote krijgt en klaar! De coleslaw: Stap 1 Rasp de witte kool en de wortelen fijn. Meng ze door elkaar in een grote kom. Stap 2 Roer de peterselie door de zure room en breng op smaak met peper en zout. Meng de zure room doorheen de coleslaw en klaar!
Kom meer te weten