Recepten
Quiche met spinazie & geitenkaas
BEREIDINGSINSTRUCTIES: Introductie 'oven'-heerlijk! Ingrediënten voor 6 porties 1 taartbodem (kant-en-klaar) 2 eetlepel boter 1 kleine ui (fijngehakt) 300 g diepvriesspinazie (ontdooid en uitgelekt) 5 eieren (geklopt) 50 ml melk 125 g verse geitenkaas Zout en zwarte peper Aan de slag Stap 1: Zet het ovenrooster centraal in de oven en verwarm voor op 200 °C. Rol het taartdeeg uit en leg het in een koekenpan met een diameter van 24 cm. Prik voorzichtig met een vork in het taartdeeg, maar prik er niet helemaal doorheen. Dek af met folie en verzwaar met bakknikkers. Bak ongeveer 15 minuten in de oven tot het deeg bruin is. Haal uit oven en zet opzij. Stap 2: Smelt intussen de boter in een middelgrote koekenpan op matig vuur. Voeg de ui toe en bak ongeveer 4 minuten al roerend tot hij wat bruin begint te worden. Voeg de uitgelekte spinazie toe en breng op smaak met peper en zout. Stap 3: Schep het spinaziemengsel in de taartbodem. Klop de eieren en melk los en giet het mengsel over de spinazie. Verdeel de stukjes geitenkaas over de quiche. Giet er het eiermengsel overheen. Stap 4: Bak ongeveer 35 minuten in de oven tot de quiche goed gerezen is en hier en daar bruin ziet. Laat 10 minuten afkoelen. Haal de quiche uit de pan, verdeel in porties en dien op. Bereidingstijd 60 min
Kom meer te wetenVistaco's met avocadocrème
Stap 1 Marineer de vis: doe de vis in een middelgrote kom, voeg 1 eetlepel limoensap, de chipotle, en het knoflookpoeder toe en schep goed om tot alle vis bedekt is. Zet minimaal 20 minuten in de koelkast. Stap 2 Maak intussen de koolsalade: roer in een middelgrote kom de rode kool, ui, olijfolie en koriander met 1 eetlepel limoensap door elkaar. Zet apart. Stap 3 Maak de avocadocrème: gebruik een normale mixer of een staafmixer en meng het avocadovruchtvlees, de yoghurt en de lente-uitjes met 2 eetlepels limoensap en een beetje zout en peper tot een gladde, romige massa. Zet apart. Stap 4 Bak de vis: verwarm de olijfolie in een koekenpan op matig vuur. Bak de gemarineerde vis tot hij goudbruin en doorbakken is, dit duurt ongeveer 2 minuten per kant. Stap 5 Opdienen en genieten: doe een schep avocadocrème op een warme tortilla en leg er een of twee stukken vis op. Maak het af met een schepje koolsalade en wat feta, indien gewenst. TIPS Drie manieren om tortilla’s te verwarmen Onze favoriete methode om tortilla's op te warmen is in een droge koekenpan op het fornuis op matig vuur. Bak ze tot ze bruin beginnen te worden, ongeveer 30 seconden per kant. Je kunt ook stapels van 5 tortilla's in aluminiumfolie wikkelen en ze ongeveer 15 minuten in een oven van 180°C verwarmen. Als je veel trek hebt, doe je ze even in de magnetron. Leg een vochtig stuk keukenpapier op een stapeltje van 5 tortilla’s en doe ze in stappen van 30 seconden in de magnetron tot ze door en door heet zijn. Maak het jezelf gemakkelijk Onze keramische GreenPan koekenpannen met antiaanbaklaag bakken de vis mooi bruin en zijn in een handomdraai schoon, zonder te hoeven weken.
Kom meer te wetenFrittata
Stap 1 Verwarm de oven voor op 180ᵒC. Boen en snij ondertussen de aardappelen en kook ze beetgaarin ongeveer 15 minuten. Laat zeafkoelen en snijze vervolgens in plakjes. Stap 2 Bereidnu de andere groenten voor. Spoel de kerstomaatjes schoon en laat de doperwten ontdooien. Snipper de ui en snij de bladpeterselie fijn. Stap 3 Kluts in eenkom de eieren los en voeg de room, peterselie, peper en zout toe. Meng dit goed. Stap 4 Verhit wat olijfolie in een grote braadpan. Zorg ervoor dat deze pan ook in de oven kan!Voeg de aardappelplakjes en ui toe en bak ditgedurende 5 minuten. Roer het geheel regelmatig door. Stap 5 Schenk het eiermengsel over de aardappelplakjes. Strooi deerwten, kerstomaatjes en verkruimelde fetaer overheen. Laat een paar minuten bakkenen schuif de pan vervolgens in de oven. Laat het geheel garen totdat het ei gestold is.
Kom meer te wetenPad Thai
Stap 1 Maak de saus: meng in een kleine kom alle ingrediënten voor de saus goed door elkaar. Zet opzij. Stap 2 Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking en spoel ze goed met koud water, zodat ze niet gaan kleven. Stap 3 Bak de kip: verhit ongeveer een eetlepel olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Doe de kip, samen met de lookin de pan, breng op smaak met zout en bak ongeveer 3-4 minuten tot de kip gaar is. Stap 4 Kluts de eieren: schuif de kip naar één kant van de pan en schenk wat extra olie aan de andere kant. Giet de geklopte eieren in de pan en blijf roeren. Stap 5 Maak de pad thai af: wanneer de eieren gaar zijn, maar nog wel een beetje vochtig, voeg je de saus toe aan de pan samen met de noedels, taugé en pinda's. Roer alles goed door elkaar tot de noedels door en door warm zijn. Stap 6 Verdeel de pad thai over kommetjes en versier met de lenteui, koriander, wat extra pinda’s en een partje limoen. Ga voor variatie – Vervang de kip door garnalen of ga voor vegetarisch met tofu, gebruik dan gewoon extra sojasaus in plaats van vissaus. Voeg meer groenten toe door de rijstnoedels te vervangen door courgettepasta.
Kom meer te wetenAardappel-pannenkoekjes
Stap 1: Pel en rasp de ui. Rasp ook de aardappelen. Doe beide in een kom. Stap 2: Voeg het ei, de bloem, het zout en de peterselie toe. Meng goed en laat 30 minuten rusten. Roer het mengsel na 30 minuten nogmaals goed door. Stap 3: Doe de zonnebloemolie in een koekenpan en verhit op een middelhoog vuur. Test of de olie heet genoeg is door er wat beslag in te doen – het moet beginnen te pruttelen. Stap 4: Verdeel het aardappelmengsel in 4 porties en maak 4 Gromperekichelcher in de pan. Stap 5: Bak 2 à 3 minuten aan weerszijden. Haal uit de pan en leg op een bord met keukenpapier om de overtollige olie op te slorpen. Stap 6: Kruid met zout naar smaak en serveer meteen met wat appelmoes.
Kom meer te wetenEenpans gerecht met geroosterde groentjes, falafel en feta
Stap 1 Wrijf de zoete aardappel goed schoon onder koud stromend water. Als de schil te hard is of teveel beschadigd, dan kan je de aardappel eventueel schillen, maar dit hoeft echt niet. Snij de aardappel in blokjes en doe deze in een mengkom, giet er 1 eetlepelolijfolie bij en kruid met peper en zout. Snipper ook de ui en het witte gedeelte (het groen gebruiken we bij de afwerking) van de lente-ui fijn en voeg dittoe aan de aardappelblokjes. Roer alles goed door elkaar. Verhit een pan op middelhoog vuur en voeg de aardappelenen de ui toe van zodra je pan goed warm is. Bak ongeveer 5 minuutjes tot allesmooi begintte bruinen Stap 2 Was de courgette en snij ze in schijfjes van ongeveer 5mm dik. Snij ook de look fijn of gebruik een lookpers. Was de sugarsnaps. Doe alles in de mengkom en voeg ook hier een lepeltje olijfolie toe. Kruid opnieuw met peper en zout en de Provencaalse kruiden. Roer goed. Voeg toe aan de pan met de aardappel en verhoog eventueel het vuur, zodat alles mooi bakt. Voeg na ongeveer3 minuten ook de falafels toe en bak het geheel nog ongeveer 5 minuutjes, tot alles mooi gaar is. Roer regelmatig goed door. Stap 3 Haal de pan van het vuur en kruid je gerecht indien nodig nog af met peper en zout.Verkruimel er de feta over en verdeel er het groen van de lente uit en de verse peterselie over. TIPS Andere groenten. Je kan dit gerecht ook perfect maken met andere groenten. Hou rekening met de volgende vuistregel: Bak de hardste groenten eerst (aardappel, wortel, paprika,...) en voeg daarna telkens zachtere groenten toe (courgette, tomaat, ...) deze moeten immers minder lang meestoven. Zo zijn alle groentjes mooi gaar. Graag een andere smaak. Varieer niet alleen met je ingrediënten, maar ook met je kruiden. Hou je bijvoorbeeld van de Midden-Oosterse smaken? Voeg van een eetlepeltje ras-el-hanout toe ipv de Provencaalse kruiden. Vooraf maken? Geen tijd te verliezen? Maak dit gerecht tot en met stap 2 vooraf klaar. Laat afkoelen en bewaar in een goedafgesloten pot in de koelkast. Warm het net voor het eten goed op en werk af zoals beschreven in stap 3
Kom meer te wetenPad Thai met garnalen
Stap 1 Hak de pindanoten in stukken en bak ze 1 minuut in een verwarmde wok, tot ze licht geroosterd zijn. Zet opzij. Verwarm in dezelfde wokpan 1 eetlepel arachideolie op middelhoog vuur. Roerbak de knoflook en lente-uitjes 1 tot 2 minuten, tot ze zacht zijn. Stap 2 Roer er de zoete chilisaus en een scheut water onder en doe er de geweekte noedels bij. Roerbak nog een minuut of 3. Stap 3 Doe er dan de plakjes paksoi en de rauwe scampi's bij en laat nog 3 tot 5 minuten bakken. Stap 4 Breng op smaak met fijngehakte koriander (bewaar wat voor straks), het limoensap en 2 eetlepels vissaus.Garneer met de geroosterde pindanoten en wat korianderblaadjes.
Kom meer te wetenBiefstuk met wokgroenten
Stap 1 Verhit de olie in een wok of bakpan. Doe het vlees erbij en bak tot het naar smaak gaar is (ongeveer 3 tot 4 minuten voor medium). Stap 2 Haal het vlees van het vuur, dek af met folie en laat het zo even rusten terwijl je de groenten klaarmaakt. Stap 3 Doe de rode ui, paprika, peultjes en broccoli in de wok of bakpan en roerbak gedurende 3 à 4 minuten. Breng de groenten op smaak met sojasaus, zout en peper. Voeg de koriander toe en verdeel het geheel vervolgens over vier borden. Stap 4 Snij het vlees in plakken en leg bovenop de groente. Serveer. Wie kan de smaak van goed gebakken biefstuk weerstaan? Serveer met kleurrijke groenten.
Kom meer te wetenSally’s pulled pork
Stap 1 Gebraad: Voeg de ingrediënten van de rub samen en masseer het rondom het vlees. Wikkel het gebraad in aluminiumfolie en laat 12 tot 24 uur rusten in de koelkast. Neem het gebraad de laatste 2 uur uit de koelkast om het terug op kamertemperatuur te brengen. Verwarm de oven voor op 110 °C en plaats het vlees erin. Het is klaar wanneer de kerntemperatuur 90 tot 93 °C heeft bereikt. Afhankelijk van de grootte van het gebraad neemt dit ongeveer 10 uur in beslag. Haal het gebraad uit de oven en giet er enkele lepels appelsap of appelciderazijn over. Laat een halfuurtje rusten. Trek tot slot het botermalse vlees in draderige pluksels met twee vorken. Stap 2 BBQ saus: Breng alle ingrediënten samen in een kom en klop met behulp van een mixer tot een mooi en glanzend geheel. Stap 3 Koolsla: Snij de kool in stukken en rasp de wortelen. Breng alle ingrediënten voor de dressing samen en giet over de kool en wortelen. Roer goed zodat de dressing gelijkmatig is verdeeld. Stap 4 Serveer het varkensvlees op een hamburgerbroodje met daarop de BBQ saus en koolsla. Smakelijk! Tips Kruiden van Mill & Mortar Smokey Sally is een kruidenmix voor alle liefhebbers van een lekker intense BBQ smaak. Het unieke aroma van Spaanse paprika geeft deze blend haar mooie gerookte smaak. Gebruik Smokey Sally bij wit vlees, in een marinade met olie, azijn en zout. Of gebruik voor een overheerlijke pulled pork.
Kom meer te weten