Recepten
Shakshuka
BEREIDINGSINSTRUCTIES: Introductie Eenpansgerecht op basis van tomaten Ingrediënten voor 4 personen 3 eetlepels olie (geschikt voor hoge temperatuur) 1 ui (fijngehakt) 2 rode pepers (in lange reepjes) 2 groene pepers (in lange reepjes) 4 knoflookteentjes (fijngehakt) ½ theelepel komijnzaad ½ theelepel cayennepeper 1 eetlepel tomatenconcentraat 2 blikken gepelde tomaten 1 kleine bundel verse koriander (grofgehakt) 1 kleine bundel verse peterselie (grofgehakt) 8 medium eieren 100g feta (verkruimeld) 8 eetlepels volle yoghurt Zout en peper naar smaak Aan de slag Stap 1: Verwarm de olie in een grote braadpan op een middelhoog vuur met het deksel erop. Fruit de ui en de pepers, en kruid ze met peper en zout. Voeg de knoflook toe en bak mee gedurende 2 minuten. Stap 2: Strooi er het komijnzaad en de cayennepeper over, voeg het tomatenconcentraat toe en bak tot het tomatenconcentraat uit elkaar begint te vallen. Stap 3: Roer de gepelde tomaten erdoor en voeg een scheut water toe. Laat 10 minuten stoven zonder deksel, zodat het water een beetje kan verdampen. Voeg suiker toe terwijl je roert en proef regelmatig, tot het geheel licht zoet smaakt. Voeg meer water toe als de saus te dik wordt. Stap 4: Roer vervolgens de verse kruiden door de saus. Maak met de achterkant van een lepel 8 kuiltjes in de saus en breek de eieren in de kuiltjes. Laat de eieren gedurende 10 minuten stollen. Haal het deksel de laatste 4 minuten van de pan, zodat overtollig vocht kan verdampen. Zo, jouw shakshuka is klaar. Smakelijk! Bereidingstijd 30 min
Kom meer te wetenOne pot chicken
Stap 1 Verwarm de oven voor op 200°C Stap 2 Doe de pepers en de kaneel in een kleine koekenpan op een middelhoog vuur en bak ze ongeveer acht minuten, of tot ze geurig en geroosterd zijn. Doe de eekhoorntjesbrood en 1,1 liter kokend water in een grote kom. Dek af met een bord en laat minstens 15 minuten weken. Stap 3 Dep ondertussen de kip droog en bestrooi hem helemaal met een halve theelepel zout en flink wat zwarte peper en vul de holte met een halve citroen. Stap 4 Zet een grote ovenvaste, gietijzeren pan op een middelhoog vuur en voeg twee eetlepels olie toe. Voeg de kip toe en bak deze aan alle kanten bruin - ongeveer zeven minuten. Stap 5 Breng de kip over op een bord, voeg de resterende twee eetlepels olie toe aan de pan, samen met de selderij en de ui, en bak zes minuten, tot ze licht goudbruin zijn. Voeg de knoflook en tijm toe en bak nog een minuut, tot ze geurig zijn. Stap 6 Doe de kip terug in de pan met de borst naar boven en giet er het eekhoorntjesbrood bij, samen met alle aromaten, twee theelepels zout en een flinke scheut zwarte peper. Breng het geheel aan de kook, dek af met een deksel en zet het 50 minuten in de oven. Stap 7 Haal de kip uit de oven en duw wat van de orzo in de holte. Stap 8 Dek opnieuw af en bak nog 20 minuten, tot de orzo gaar is en het meeste vocht heeft opgenomen. Stap 9 Zet de oven hoger op 220°C, verwijder het deksel en bak nog 10 minuten, of tot de bovenkant bruin is. Laat 10-15 minuten afkoelen. Stap 10 Om te serveren: knijp de andere citroenhelft erover uit, bestrooi met de peterselie en serveer direct uit de pan, met de partjes citroen ernaast.
Kom meer te wetenVis in zoutkorst
Stap 1 Verwarm de oven voor op 200°C Stap 2 Meng in een grote kom zout, eiwit en Herbes de Provence door elkaar. Knijp wat van het mengsel in je hand en als het nog steeds uit elkaar kruimelt, voeg dan telkens een eetlepel water toe tot het mengsel zijn vorm kan behouden en een kneedbare consistentie heeft. Stap 3 Strijk op een grote koekenpan het zoutmengsel ongeveer een halve centimeter dik uit in een vorm die iets groter is dan de vis. Leg de vis op het zout en vul hem met verse rozemarijn, tijm en gesneden citroen. Stap 4 Leg de rest van het zoutmengsel stevig op de vis en zorg ervoor dat er geen zout in de binnenste holtes komt. Als de vis volledig bedekt is met het zoutmengsel, plaats hem dan in de oven en bak hem gedurende 25-30 minuten. Stap 5 Breek de zoutkorst open en borstel voorzichtig het zout van de vis. Haal de vis uit de pan en gooi huid en graten weg. Leg de vis op een bord en werk af met olijfolie, zout en peper en vers geperste citroen. Tip Als je één vis klaarmaakt, gebruik dan 1,5 kg zout en 2/3 kopje eiwit. Verminder ook de kooktijd tot 20 minuten.
Kom meer te wetenKaasfondue
Stap 1 Wrijf de binnenpan van de slowcooker in met een doorgesneden teentje knoflook. Dit geeft de kaasfondue extra smaak. Schenk er vervolgens 3 dl droge witte wijn in. Doe het deksel op de pan en zet de slowcooker dan 45 minuten op hoog. Stap 2 Meng in een kommetje de kirsch en het maïszetmeel tot een glad papje. Roer een mespuntje verse nootmuskaat en een royale hoeveelheid zwarte peper door het mengsel. Stap 3 Roer het papje door de hete wijn tot het mengsel ingedikt en glad is. Het maïszetmeel zorgt ervoor dat de kaasfondue later niet gaat schiften. Stap 4 Strooi de geraspte emmentaler en de gruyère in de wijn en roer tot de kaas helemaal gesmolten is. Zet de slowcooker op laag en blijf roeren tot het mengsel goed gemengd en glad is. Stap 5 Voeg wat extra wijn toe als je de fondue te dik vindt. Je kunt hem nu serveren of een uur warm houden op laag. Tip Ook heerlijk met stukjes aardappel of geroosterde groenten.
Kom meer te wetenPad Thai
Stap 1 Maak de saus: meng in een kleine kom alle ingrediënten voor de saus goed door elkaar. Zet opzij. Stap 2 Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking en spoel ze goed met koud water, zodat ze niet gaan kleven. Stap 3 Bak de kip: verhit ongeveer een eetlepel olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Doe de kip, samen met de lookin de pan, breng op smaak met zout en bak ongeveer 3-4 minuten tot de kip gaar is. Stap 4 Kluts de eieren: schuif de kip naar één kant van de pan en schenk wat extra olie aan de andere kant. Giet de geklopte eieren in de pan en blijf roeren. Stap 5 Maak de pad thai af: wanneer de eieren gaar zijn, maar nog wel een beetje vochtig, voeg je de saus toe aan de pan samen met de noedels, taugé en pinda's. Roer alles goed door elkaar tot de noedels door en door warm zijn. Stap 6 Verdeel de pad thai over kommetjes en versier met de lenteui, koriander, wat extra pinda’s en een partje limoen. Ga voor variatie – Vervang de kip door garnalen of ga voor vegetarisch met tofu, gebruik dan gewoon extra sojasaus in plaats van vissaus. Voeg meer groenten toe door de rijstnoedels te vervangen door courgettepasta.
Kom meer te wetenStoofschotel met een restje rijst
Stap 1: Laat de boter smelten in de pan op een middelhoog vuur. Snijd de kipfilet in stukjes en bak mooi gaar. Haal uit de pan. Stap 2: Snijd de ui in stukjes en hak de knoflook en de chilipeper fijn. Stap 3: Bak de ui zo'n 8 minuten op een laag tot middelhoog vuur, tot de stukjes zacht zijn. Stap 4: Voeg de knoflook, de chilipeper en het paprikapoeder toe. Bak tot de aroma's vrij komen. Stap 5: Voeg je restje rijst en de bouillon toe. Breng aan de kook. Stap 6: Voeg de mais, de parmezaan, de peterselie en het ei toe en laat sudderen. Voeg de kip toe en roer tot alles goed warm is. Stap 7: Kruid met peper en zout. En dien op.
Kom meer te wetenPad Thai met garnalen
Stap 1 Hak de pindanoten in stukken en bak ze 1 minuut in een verwarmde wok, tot ze licht geroosterd zijn. Zet opzij. Verwarm in dezelfde wokpan 1 eetlepel arachideolie op middelhoog vuur. Roerbak de knoflook en lente-uitjes 1 tot 2 minuten, tot ze zacht zijn. Stap 2 Roer er de zoete chilisaus en een scheut water onder en doe er de geweekte noedels bij. Roerbak nog een minuut of 3. Stap 3 Doe er dan de plakjes paksoi en de rauwe scampi's bij en laat nog 3 tot 5 minuten bakken. Stap 4 Breng op smaak met fijngehakte koriander (bewaar wat voor straks), het limoensap en 2 eetlepels vissaus.Garneer met de geroosterde pindanoten en wat korianderblaadjes.
Kom meer te wetenBiefstuk met wokgroenten
Stap 1 Verhit de olie in een wok of bakpan. Doe het vlees erbij en bak tot het naar smaak gaar is (ongeveer 3 tot 4 minuten voor medium). Stap 2 Haal het vlees van het vuur, dek af met folie en laat het zo even rusten terwijl je de groenten klaarmaakt. Stap 3 Doe de rode ui, paprika, peultjes en broccoli in de wok of bakpan en roerbak gedurende 3 à 4 minuten. Breng de groenten op smaak met sojasaus, zout en peper. Voeg de koriander toe en verdeel het geheel vervolgens over vier borden. Stap 4 Snij het vlees in plakken en leg bovenop de groente. Serveer. Wie kan de smaak van goed gebakken biefstuk weerstaan? Serveer met kleurrijke groenten.
Kom meer te wetenOne-pot lasagne van Garden Gourmet
Stap 1 Stoof de ui tot ze glazig is. Voeg daarna de Provençaalse kruiden toe en bak kort mee. Stap 2 Voeg het gehakt en de knoflook toe. Bak het mooi rul en bruin. Stap 3 Doe de blokjes wortel en champignons erbij. Bak mee gedurende enkele minuten. Stap 4 Giet de tomatenblokjes en het water erbij. Leg de lasagnevellen voorzichtig in de pot en laat het geheel ongeveer 30 minuten zachtjes koken. Stap 5 Zijn de lasagnevellen gaar? Dan is jouw one pot lasagne klaar! Werk af met enkele blaadjes basilicum en Parmezaanse kaas. Smakelijk!
Kom meer te weten