Recepten
DIY kerstgeur
Stap 1 Zet een kookpot op het vuur met daarin voldoende water. Stap 2 Giet een beetje olie bij het water en roer. Stap 3 Voeg alle andere ingrediënten toe. Zorg ervoor dat er genoeg water in het pannetje zit, zodat alles goed ondergedompeld is. Stap 4 Breng het mengsel aan de kook en laat daarna 10 minuten zachtjes pruttelen. Voeg af en toe wat water toe zodat het niet droogkookt. Stap 5 Verdeel het mengsel over enkele potjes. Je heerlijke kerstgeur is klaar! Tips Ook leuk als origineel kerstcadeau. Kies een decoratief potje, knoop er een mooi lint om en klaar!
Kom meer te wetenOne pot chicken
Stap 1 Verwarm de oven voor op 200°C Stap 2 Doe de pepers en de kaneel in een kleine koekenpan op een middelhoog vuur en bak ze ongeveer acht minuten, of tot ze geurig en geroosterd zijn. Doe de eekhoorntjesbrood en 1,1 liter kokend water in een grote kom. Dek af met een bord en laat minstens 15 minuten weken. Stap 3 Dep ondertussen de kip droog en bestrooi hem helemaal met een halve theelepel zout en flink wat zwarte peper en vul de holte met een halve citroen. Stap 4 Zet een grote ovenvaste, gietijzeren pan op een middelhoog vuur en voeg twee eetlepels olie toe. Voeg de kip toe en bak deze aan alle kanten bruin - ongeveer zeven minuten. Stap 5 Breng de kip over op een bord, voeg de resterende twee eetlepels olie toe aan de pan, samen met de selderij en de ui, en bak zes minuten, tot ze licht goudbruin zijn. Voeg de knoflook en tijm toe en bak nog een minuut, tot ze geurig zijn. Stap 6 Doe de kip terug in de pan met de borst naar boven en giet er het eekhoorntjesbrood bij, samen met alle aromaten, twee theelepels zout en een flinke scheut zwarte peper. Breng het geheel aan de kook, dek af met een deksel en zet het 50 minuten in de oven. Stap 7 Haal de kip uit de oven en duw wat van de orzo in de holte. Stap 8 Dek opnieuw af en bak nog 20 minuten, tot de orzo gaar is en het meeste vocht heeft opgenomen. Stap 9 Zet de oven hoger op 220°C, verwijder het deksel en bak nog 10 minuten, of tot de bovenkant bruin is. Laat 10-15 minuten afkoelen. Stap 10 Om te serveren: knijp de andere citroenhelft erover uit, bestrooi met de peterselie en serveer direct uit de pan, met de partjes citroen ernaast.
Kom meer te wetenVis in zoutkorst
Stap 1 Verwarm de oven voor op 200°C Stap 2 Meng in een grote kom zout, eiwit en Herbes de Provence door elkaar. Knijp wat van het mengsel in je hand en als het nog steeds uit elkaar kruimelt, voeg dan telkens een eetlepel water toe tot het mengsel zijn vorm kan behouden en een kneedbare consistentie heeft. Stap 3 Strijk op een grote koekenpan het zoutmengsel ongeveer een halve centimeter dik uit in een vorm die iets groter is dan de vis. Leg de vis op het zout en vul hem met verse rozemarijn, tijm en gesneden citroen. Stap 4 Leg de rest van het zoutmengsel stevig op de vis en zorg ervoor dat er geen zout in de binnenste holtes komt. Als de vis volledig bedekt is met het zoutmengsel, plaats hem dan in de oven en bak hem gedurende 25-30 minuten. Stap 5 Breek de zoutkorst open en borstel voorzichtig het zout van de vis. Haal de vis uit de pan en gooi huid en graten weg. Leg de vis op een bord en werk af met olijfolie, zout en peper en vers geperste citroen. Tip Als je één vis klaarmaakt, gebruik dan 1,5 kg zout en 2/3 kopje eiwit. Verminder ook de kooktijd tot 20 minuten.
Kom meer te wetenKaasfondue
Stap 1 Wrijf de binnenpan van de slowcooker in met een doorgesneden teentje knoflook. Dit geeft de kaasfondue extra smaak. Schenk er vervolgens 3 dl droge witte wijn in. Doe het deksel op de pan en zet de slowcooker dan 45 minuten op hoog. Stap 2 Meng in een kommetje de kirsch en het maïszetmeel tot een glad papje. Roer een mespuntje verse nootmuskaat en een royale hoeveelheid zwarte peper door het mengsel. Stap 3 Roer het papje door de hete wijn tot het mengsel ingedikt en glad is. Het maïszetmeel zorgt ervoor dat de kaasfondue later niet gaat schiften. Stap 4 Strooi de geraspte emmentaler en de gruyère in de wijn en roer tot de kaas helemaal gesmolten is. Zet de slowcooker op laag en blijf roeren tot het mengsel goed gemengd en glad is. Stap 5 Voeg wat extra wijn toe als je de fondue te dik vindt. Je kunt hem nu serveren of een uur warm houden op laag. Tip Ook heerlijk met stukjes aardappel of geroosterde groenten.
Kom meer te wetenChampagne Punch
Stap 1 Vul een grote braadpan tot de helft met ijs, (bevroren) perziken en bessen. Stap 2 Giet het perensap erbij en vul aan met de champagne. Roer om. Stap 3 Serveer in met ijs gevulde glazen. Gelukkig Nieuwjaar! Tip Voeg een feestelijk suikerrandje toe aan je glazen: maak de rand nat en dip het glas in kristalsuiker.
Kom meer te wetenKoekjes voor in de kerstboom
Stap 1 Klop de eieren los in een kommetje, samen met de stroop. Zeef bloem, bakpoeder, zout, gemberpoeder, kaneel en bruine suiker boven een grote kom. Meng de boter erdoor. Maak een kuiltje in het midden en giet hierin driekwart van het eimengsel. Kneed (met de handen of met een mixer met deeghaken) het mengsel tot een samenhangend deeg. Als het deeg wat te droog is, kan je ook de rest van het ei en de stroop toevoegen. Wordt het juist te plakkerig, dan voeg je wat extra bloem toe. Dek de kom af en laat het deeg minstens een half uur rusten in de koelkast. Stap 2 Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Bestuif het werkvlak en de deegroller met wat bloem. Rol het deeg vervolgens uit tot een dikte van ongeveer 5 mm. Stap 3 Maak figuurtjes in het deeg met behulp van de vormpjes. Leg de figuurtjes met een mes op een afstand van elkaar op de bakplaat. De afgesneden deegrestjes kan je opnieuw kneden, uitrollen en snijden. Gebruik een prikker om kleine gaatjes te maken aan de bovenkant van elk figuurtje. Zo kan je er later een lintje door halen om ze mee op te hangen. Stap 4 Bak de figuurtjes gaar in het midden van de oven. Na 20 minuten zijn ze lichtbruin en mag je ze laten afkoelen. Na 10 minuten kan je de koekjes met behulp van een mes voorzichtig op een rooster leggen en verder laten afkoelen. Stap 5 Voor het glazuur: neem een propere kom en klop de eiwitten met de handmixer tot schuim. Voeg het citroensap en vervolgens geleidelijk de poedersuiker toe. Blijf kloppen tot het mengsel dik en romig is. Stap 6 Bestrijk de figuurtjes met glazuur en versier met decoratiemateriaal. Laat het glazuur hard worden. Zodra het droog is, kan je de lintjes door de koekjes rijgen. Stap 7 Klaar! Hang de figuurtjes op in de kerstboom. Tip Vul mooie stoffen zakjes met kerstkoekjes en geef ze cadeau tijdens de feestdagen.
Kom meer te weten