Doorgaan naar artikel

Recepten

Gegrilde kreeftenstaarten

Gegrilde kreeftenstaarten

Stap 1 Voorbereiding – Zet de griddleplaten op jouw GreenPan contactgrill. Zet de draaiknop op ‘Both’ en verwarm voor op 200°C. Stap 2 Bereid de kreeft voor - Knip de kreeftenstaarten met een schaar open door het midden van de schalen. Knip in de lengte, begin bij het bredere uiteinde tot je bij de bovenkant van de staart bent. Draai de staarten om en snijd met een scherp mes in een verticale lijn het vlees in het midden in. Snij tot ongeveer halverwege het vlees, niet helemaal tot aan de schaal. Steek een spies in de lengte door elke kreeft, zodat hij tijdens het koken niet opkrult.   Stap 3 Breng de kreeft op smaak - Smeer de kreeften over het hele oppervlak met een kwast in met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Stap 4 Grill de kreeft - Plaats de kreeften op de grill met de vleeskant naar beneden. Grill ze zonder te bewegen ongeveer 6 minuten. Als de onderkant bruin is en bijna doorbakken lijkt, draai je de kreeften om.  Stap 5 Maak intussen de botersaus - Doe gesmolten boter, knoflook, citroensap en paprikapoeder in een kleine kom. Klop tot alles goed gemengd is. Zet apart. Stap 6 Afwerken en opdienen - Voeg de schijfjes citroen toe aan de grill en bak ze ongeveer 2 minuten aan elke kant. Bestrijk ongeveer de helft van het botermengsel over het kreeftenvlees. Bak nog 2 tot 4 minuten tot het kreeftenvlees er ondoorzichtig uitziet. Bestrooi met verse kruiden. Leg de kreeft op de borden en besprenkel met de resterende botersaus.   Tips Ontdooien van kreeftenstaarten - Leg de staarten een nacht in de koelkast (zorg dat je ze in een schaal of luchtdichte bak legt om lekken tegen te gaan). Heb je haast? Dompel de staarten ongeveer 30 minuten onder in een pan met koud water.   Hoe je kunt zien wanneer de kreeft gaar is - De schaal van de kreeft kleurt fel oranje en het vlees ziet er ondoorzichtig uit (naast de verkoolde plekken). Grill hem niet te lang, anders wordt de kreeft droog en taai.

Kom meer te weten
Gegrilde sandwich met rosbief en Zwitserse kaas

Gegrilde sandwich met rosbief en Zwitserse kaas

Stap 1 Voorbereiding – Zet de grillplaten op jouw GreenPan contactgrill. Zet de draaiknop op ‘Both’ en verwarm voor op 175°C in de gesloten stand. Stel de timer in op 5 minuten. Stap 2 Beleg het brood - Bestrijk een kant van elk sneetje brood licht met olijfolie of boter. Leg een sneetje met de oliekant naar beneden, op een schoon werkvlak. Bestrijk met 1 eetlepel mayo en strooi de spinazie over de bovenkant. Leg de rosbief er op, dan de kaas en het andere sneetje brood, met de geoliede kant naar boven.   Stap 3 Grill de sandwich - Leg de sandwich op de bakplaat. Sluit het deksel en druk op start. Bak 5 minuten of tot het brood knapperig is en de kaas gesmolten. Stap 4 Afmaken en serveren – Haal het broodje er voorzichtig met een houten of siliconen spatel uit en laat een paar minuten rusten. Snij doormidden en leg op een bord.    Tips Mix it Up - Vervang rosbief door ham of kalkoen, gebruik Cheddar of Goudse kaas in plaats van Emmentaler of doe er je favoriete sandwichspread op. Hij blijft lekker, wat je er ook van maakt! Beste brood voor zo’n goed belegde lunch? Gebruik brood dat stevig genoeg is en dat jouw vullingen kan vasthouden zonder uit elkaar te vallen. Onze favorieten zijn ciabatta, zuurdesem, stokbrood, focaccia of meergranen.

Kom meer te weten
Karnemelkpannenkoeken met worstjes

Karnemelkpannenkoeken met worstjes

Stap 1 Maak het pannenkoekenbeslag – Meng in een grote kom bloem, suiker, bakpoeder, zuiveringszout en zout door elkaar. Klop in een aparte kom de karnemelk en de eieren door elkaar en roer er de gesmolten boter door. Giet het natte mengsel bij het droge mengsel en roer het met een houten lepel of spatel. Het beslag zal klonterig zijn - weersta de neiging om te veel te mengen. Zet apart om te rusten. Stap 2 Voorbereiding - – Zet de griddleplaten in je GreenPan contactgrill. Zet de draaiknop op ‘Both’ en verwarm voor op 190°C. (Let op: Verwarm de oven voor op 90°C als je pannenkoeken warm wilt houden tussen de bakbeurten door).   Stap 3 Bak de worstjes - Leg de worstjes aan een kant van de bakplaat, wissel af als ze er niet allemaal tegelijk op passen. Draai ze af en toe om en bak tot alle kanten gelijkmatig bruin zijn. Dit duurt ongeveer 12 tot 15 minuten. Stap 4 Maak intussen de pannenkoeken – Schep 4 scheppen beslag op de andere kant van de bakplaat - zorg dat er ruimte tussen zit want de pannenkoeken gaan uitlopen. Als het beslag overal bubbelt en de randen bruin worden, draai je de pannenkoeken om en bak ze nog een minuut of twee. Serveer onmiddellijk of leg ze in een voorverwarmde oven om warm te houden.  Stap 5 Serveer en geniet - Verdeel de pannenkoeken en worstjes over individuele borden, serveer met boter en warme ahornsiroop. Tips Lekkere combinaties – Je kunt van alles in jouw pannenkoeken stoppen, van stukjes chocolade en geroosterde noten tot geprakte bananen en gekonfijte gember. Delicatere ingrediënten zoals bosbessen druk je even in de pannenkoeken nadat je ze op de bakplaat hebt geschept, in plaats van ze door het beslag te mengen.  Bereiding van de worst - Rauwe worst duurt langer om te bakken dan worst die al voorgegaard is, dus pas jouw baktijd daar op aan.

Kom meer te weten
NY Strip steak met knoflook en rozemarijn

NY Strip steak met knoflook en rozemarijn

Stap 1 Voorbereiding – Zet de grillplaten op jouw GreenPan contactgrill. Zet de draaiknop op ‘Both’ en verwarm voor op 230°C in de gesloten stand. Stap 2 Bereid het vlees voor - Doe de olie en gehakte knoflook in een kommetje. Bestrijk met een kwastje gelijkmatig alle kanten van het vlees met dit mengsel. Kruid ze royaal met zout en versgemalen zwarte peper.  Stap 3 Grill het vlees - Gebruik een tang om de entrecotes voorzichtig over te brengen naar de grill. Sluit het deksel en grill ze ongeveer 4 minuten. Controleer de temperatuur van het vlees met een digitale thermometer. Voor medium rare kun je 50°C aanhouden, voor medium well 60°C. (Let op: bij deze temperaturen wordt rekening gehouden met de temperatuurstijging van 1-5°C die het vlees tijdens het rusten ondergaat, het moet er op tijd worden uitgehaald uit om te voorkomen dat het te gaar wordt). Stap 4 Maak de steaks af en laat ze rusten - Voeg de knoflookteentjes en verse takjes rozemarijn toe, sluit het deksel en ga door met bakken tot de gewenste temperatuur bereikt is, dat duurt nog ongeveer een minuut. Breng de steaks met een tang over op een snijplank of borden en dek ze losjes af met aluminiumfolie. Laat 5 minuten rusten voordat je ze aansnijdt en opdient.    Tips Makkelijke topping voor steak - Doe 100 gram zacht geworden boter in een kleine kom. Prak met een vork tot er een gladde massa ontstaat en roer er dan 2 eetlepels fijngehakte rozemarijn en 2 teentjes geperste knoflook door. Voeg naar smaak zout en peper toe. Zet in de koelkast tot gebruik. De restjes kun je gebruiken om heerlijke knoflooktoast te maken.   Tip voor de perfecte korst - Laat het vlees van te voren een nacht onafgedekt in de koelkast staan. Zo kan de buitenkant uitdrogen voor een mooi gebruinde korst.

Kom meer te weten