Doorgaan naar artikel

Recepten

Spaanse spiesjes

Spaanse spiesjes

Stap 1 Verwarm de Elite XL Grill voor op 220°C aan beide kanten, met twee grillplaten. Stap 2 Doe om de romescosaus te maken de paprika en tomaten in een middelgrote kom en meng met de olijfolie tot een gelijkmatige laag. Leg de paprika's en tomaten op de grill en bak ze, af en toe draaiend, tot ze aan meerdere kanten goed geblakerd zijn en een beetje zacht, ongeveer 6 tot 8 minuten. Doe ze allemaal over in een kom en laat ze een beetje afkoelen. Zet de XL Grill uit terwijl je de rest van de saus en ingrediënten maakt. Stap 3 Doe het brood, de knoflook, de pepervlokken en de pimenton in de kom van eenkeukenmachine. Pulseer tot alles heel fijn gehakt is, bijna zandachtig, maar met kleine stukjes ter grootte van een linze. Stop om de zijkanten van de kom af te schrapen met een siliconen spatel als dat nodig is. Stap 4 Voeg de afgekoelde paprika en tomaten toe, samen met de sherryazijn. Verwerk tot er een pasta ontstaat, waarbij je erop let dat je kleine stukjes van de droge ingrediënten intact laat - de saus moet een beetje textuur hebben. Meng snel de olijfolie, zout en peper erdoor en voeg indien nodig meer olie toe om de gewenste textuur te krijgen. Breng op smaak met meer zout en peper indien gewenst en zet apart. Stap 5 Rijg de voorbereide groenten en de garnalen aan metalen of houten spiesjes, wissel de verschillende groenten en garnalen af zodat er een verscheidenheid aan kleuren en texturen is. Leg de spiesjes op een bakplaat met een rand of een grote ovenschaal. Verwarm de grill opnieuw voor op 220°C aan beide kanten, met twee grillplaten. Stap 6 Klop in een kleine mengkom de olijfolie, citroensap en schil door elkaar. Giet het mengsel voorzichtig over de bovenkant van de spiesjes en draai om zodat ze gelijkmatig bedekt zijn (je kunt ook een kwastje gebruiken). Breng de spiesjes op smaak met zout en peper. Stap 7 Leg de spiesen op de grillplaten en bak ze ongeveer 4 minuten, tot ze goed gemarkeerd zijn. Draai de spiesen en bak ze aan de andere kant tot ze weer goed gemarkeerd zijn en de garnalen en groenten door en door gaar zijn, nog 3 tot 4 minuten. Leg de spiesjes op een grote schaal en garneer met de peterselie. Serveer direct warm, met de romesco-saus ernaast. TIPS: Het is belangrijk om de groenten niet te groot te snijden! Als de stukken te groot zijn, vooral de ui en paprika, kunnen ze niet doorgaren zonder dat de garnalen te gaar worden. Als je de groenten graag heel gaar hebt, kun je ze langer op hun eigen spiesjes bakken en daarna alle garnalen in één keer op hun eigen spiesjes bakken. Je kunt deze spiesjes ook als kipspiesjes maken in plaats van garnalen, of je eigen groentenmix samenstellen om ze vegetarisch te maken. Champignons bijvoorbeeld!

Kom meer te weten
Gegrilde zalm en asperges

Gegrilde zalm en asperges

Stap 1 Verwarm de XL Grill aan de ene kant voor op de Fish-stand met de vlakke teppanyakiplaat en aan de andere kant op 220°C met een grillplaat. Stap 2 Leg alle vier de stukken zalm op een grote plaat en wrijf ze aan beide kanten in met de helft van de olijfolie. Kruid naar wens aan beide kanten met zout en peper en zet 5 tot 10 minuten opzij om de filets dichter bij kamertemperatuur te laten komen - dit zorgt voor een gelijkmatigere garing. Stap 3 Meng in een grote kom de andere helft van de olijfolie met de asperges, azijn, knoflook en rode pepervlokken. Voeg zout en peper naar smaak toe. Stap 4 Leg de zalm met de velkant naar boven op de bakplaat. Bak de zalm mooi goudbruin, ongeveer 4 minuten. Draai om en bak de zalm nog 3 tot 4 minuten met de huid naar beneden tot de huid mooi krokant is en de zalm in het midden medium is. Bak indien gewenst nog een minuut aan elke kant voor een doorbakken filet. Leg de gebakken zalm met de huid naar boven op een grote schaal en dek losjes af met aluminiumfolie om 5 minuten te laten rusten. Stap 5 Terwijl de zalm bakt, leg je de asperges op de grillplaat. Bak gedurende 8 tot 10 minuten of tot ze net gaar en goed geblakerd zijn. Leg de asperges op dezelfde schaal als de zalm en dek af met folie om warm te houden. Zet de grillkant van de XL Grill uit. Stap 6 Om de boter te maken, leg je de citroenhelften met de gesneden kant naar beneden op de grillplaat. Grill gedurende 5 tot 6 minuten of tot ze lichtjes geblakerd zijn. Roer in een kleine mengkom de boter, bieslook, kappertjes en citroenschil tot een goed mengsel. Begin met de helft van de geblakerde citroen, knijp het sap uit in de kom (zorg ervoor dat er geen pitjes in terechtkomen) en roer alles goed door elkaar. Proef en voeg naar wens meer citroensap en zout toe. Stap 7 Verdeel de asperges gelijkmatig over 4 borden en leg op elk bord een zalmfilet met de huid naar boven. Schep ongeveer een eetlepel van de citroenkappertjesboter op de warme filet zodat deze begint te smelten. Garneer met een beetje peterselie en serveer meteen. TIPS: De smaken van dit recept zijn echt veelzijdig, dus voel je vrij om de zalm te vervangen door heilbot, kabeljauw of zelfs sint-jakobsschelpen! Voor die laatste smelt je de citroenboter in een steelpannetje en schep je ze erover wanneer je de sint-jakobsschelpen serveert. Asperges is een groente die je koopt die nogal kan variëren in grootte. De kooktijd zal daardoor iets variëren! Kook asperges tot ze nét gaar zijn, met een lichte stevigheid in het midden.

Kom meer te weten