Ingrediënten
Voor de Romesco:
- 1 grote rode paprika, gehalveerd, met steel en zaadjes verwijderd
- 4 romatomaten, gehalveerd
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- 2 sneetjes oud wit brood, licht geroosterd
- 2 teentjes knoflook, gepeld en grof gehakt
- 100 g geblancheerde amandelen, geroosterd
- 1 theelepel rode pepervlokken, meer naar smaak
- 1 theelepel pimentón dulce
- 2 eetlepels sherryazijn
- 80 ml extra vierge olijfolie, of meer naar behoefte
- 1 theelepel grof zeezout, meer naar smaak
- 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper, meer naar smaak
Voor de spiesjes:
- 1 kleine rode ui, geschild, gehalveerd en in vierkantjes van 3 cm gesneden
- 1 kleine gele courgette, in rondjes gesneden
- 1 kleine groene courgette, in plakjes gesneden
- 2 rode paprika's, steel en zaadlijsten verwijderd, in vierkanten van 3 cm gesneden
- 7 kg grote garnalen, schelpen verwijderd en ontdaan van ingewanden
- 70 ml extra vierge olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel citroenschil
- 2 theelepels verse oregano, ontsteeld en fijngehakt
- Grof zeezout, naar smaak
- Vers gemalen peper
- 70 g fijngehakte verse peterselie, steeltjes verwijderd
Voorbereiding
Stap 1
Verwarm de Elite XL Grill voor op 220°C aan beide kanten, met twee grillplaten.
Stap 2
Doe om de romescosaus te maken de paprika en tomaten in een middelgrote kom en meng met de olijfolie tot een gelijkmatige laag. Leg de paprika's en tomaten op de grill en bak ze, af en toe draaiend, tot ze aan meerdere kanten goed geblakerd zijn en een beetje zacht, ongeveer 6 tot 8 minuten. Doe ze allemaal over in een kom en laat ze een beetje afkoelen. Zet de XL Grill uit terwijl je de rest van de saus en ingrediënten maakt.
Stap 3
Doe het brood, de knoflook, de pepervlokken en de pimenton in de kom van een
keukenmachine. Pulseer tot alles heel fijn gehakt is, bijna zandachtig, maar met kleine stukjes ter grootte van een linze. Stop om de zijkanten van de kom af te schrapen met een siliconen spatel als dat nodig is.
Stap 4
Voeg de afgekoelde paprika en tomaten toe, samen met de sherryazijn. Verwerk tot er een pasta ontstaat, waarbij je erop let dat je kleine stukjes van de droge ingrediënten intact laat - de saus moet een beetje textuur hebben. Meng snel de olijfolie, zout en peper erdoor en voeg indien nodig meer olie toe om de gewenste textuur te krijgen. Breng op smaak met meer zout en peper indien gewenst en zet apart.
Stap 5
Rijg de voorbereide groenten en de garnalen aan metalen of houten spiesjes, wissel de verschillende groenten en garnalen af zodat er een verscheidenheid aan kleuren en texturen is. Leg de spiesjes op een bakplaat met een rand of een grote ovenschaal. Verwarm de grill opnieuw voor op 220°C aan beide kanten, met twee grillplaten.
Stap 6
Klop in een kleine mengkom de olijfolie, citroensap en schil door elkaar. Giet het mengsel voorzichtig over de bovenkant van de spiesjes en draai om zodat ze gelijkmatig bedekt zijn (je kunt ook een kwastje gebruiken). Breng de spiesjes op smaak met zout en peper.
Stap 7
Leg de spiesen op de grillplaten en bak ze ongeveer 4 minuten, tot ze goed gemarkeerd zijn. Draai de spiesen en bak ze aan de andere kant tot ze weer goed gemarkeerd zijn en de garnalen en groenten door en door gaar zijn, nog 3 tot 4 minuten. Leg de spiesjes op een grote schaal en garneer met de peterselie. Serveer direct warm, met de romesco-saus ernaast.
TIPS:
- Het is belangrijk om de groenten niet te groot te snijden! Als de stukken te groot zijn, vooral de ui en paprika, kunnen ze niet doorgaren zonder dat de garnalen te gaar worden. Als je de groenten graag heel gaar hebt, kun je ze langer op hun eigen spiesjes bakken en daarna alle garnalen in één keer op hun eigen spiesjes bakken.
- Je kunt deze spiesjes ook als kipspiesjes maken in plaats van garnalen, of je eigen groentenmix samenstellen om ze vegetarisch te maken. Champignons bijvoorbeeld!