Rabarberjam

We zijn volop in het rabarberseizoen! Mei is een topmaand voor deze friszure plant: hét moment dus om dit makkelijke en heerlijke recept te maken. De andere ingrediënten vind je wellicht in je keukenkast.
30 minuten

Ingrediënten

  • 1kg rabarber (gewogen na het schoonmaken en snijden)
  • 1 kg geleisuiker
  • 2 vanillestokjes, in de lengte gehalveerd
  • sap van 1 citroen

Voorbereiding

Stap 1 

Zet eerst een klein bord in de vriezer. Dit gaan we later gebruiken. Neem de rabarber, verwijder de harde stukken onderaan de stengels en eventuele restjes van het blad. Het is niet nodig om de rabarber te schillen. Spoel de stengels af onder de kraan en snij ze in stukjes van 3 cm.    

Stap 2 

Combineer rabarber, suiker en vanillestokjes in een grote steelpan. Verwarm tot de suiker is opgelost, voeg dan citroensap toe en zet het vuur hoger. 

Stap 3 

Laat 10 minuten koken en verwijder eventueel schuim. Controleer het stolpunt door een beetje op een gekoeld bord te lepelen. Als het na 1-2 minuten rimpelt, is het klaar. Zo niet, blijf dan koken met tussenpozen van 2 minuten. 

Stap 4 

Laat de jam 15 minuten afkoelen. Schep de jam in warme, gesteriliseerde potten en sluit af. Bewaar op een koele, donkere plek. Van deze jam geniet je tot 6 maanden! 

 

Tip: 

Deze jam smaakt heerlijk op toast of met volle yoghurt. Weet je niet zeker of de yoghurt in je koelkast nog eetbaar is? Lees meer over houdbaarheidsdata en hoe je gemakkelijk een kijk-ruik-proef-check kunt doen op de website van Too Good To Go. 

Toon meer