Ingrediënten
- 6 eetlepels ongezouten boter, op kamertemperatuur
- 200 g suiker
- 20 ml slagroom, op kamertemperatuur
- 1 tot 1 1/2 theelepels zeezout
- 160 g ongezouten boter
- 230 g suiker
- 4 eieren
- 2 Theelepels vanille-extract
- 1/2 theelepel zout
- 160 g pure chocolade van Ritter Sport
- 100 g bloem
- Extra chocolade om te garneren, fijngehakt of in stukjes
Voorbereiding
Maak de karamel
- Verwarm in een middelgrote steelpan de suiker ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur.
- Roer de suiker af en toe om met een spatel, zodat die niet aan de bodem van de pan kleeft. De suiker zal eerst nog klonteren, maar al snel smelten en bruin kleuren. Roer niet te vaak, maar net genoeg om alles gelijkmatig te laten garen.
- Na 5 minuten zou de suiker helemaal gesmolten moeten zijn. Haal de suiker onmiddellijk van het vuur zodra deze donkeramber kleurt en roer de boter erdoor. Het mengsel zal hevig borrelen. Dat is een teken dat je het goed doet.
- Roer de boter en de suiker om met een spatel tot ze helemaal samensmelten. Dat kan een minuut of twee duren.
- Doe vervolgens de slagroom en het zeezout erbij. Je kunt 1 tot 1½ theelepel zout toevoegen, afhankelijk van wat je lekker vindt.
- Roer alles met je spatel tot een glad mengsel. Zet de pan weer een halve minuut op het vuur en blijf roeren.
- Neem de pan van het vuur en laat ongeveer 15 minuten afkoelen.
Maak de brownies
- Verwarm de oven voor op 180 °C terwijl de karamel afkoelt.
- Vet een grote pan rijkelijk in met boter en zet opzij.
- Smelt de boter en chocolade in een steelpan, roer af en toe met een spatel.
- Roer de suiker, de eieren, het vanille-extract en het zout tot een mooi geheel en voeg de gesmolten chocolade en boter toe.
- Blijf roeren tot je een glad mengsel krijgt en schep de bloem erdoor.
- Giet iets meer dan de helft van het browniebeslag in een braadpan en verdeel het gelijkmatig tot aan de randen.
- Giet 1/2 kopje gezouten karamel (170 g) over het browniebeslag en verdeel gelijkmatig, maar niet helemaal tot aan de randen.
- Lepel de rest van het browniebeslag erover en bedek met extra stukjes chocolade! Het is helemaal oké als er nog onbedekte plekjes zijn.
- Bak gedurende 30 minuten. Haal uit de oven en laat 20 minuten afkoelen.
- Besprenkel de brownies vervolgens met meer karamel (naar wens, je hoeft niet alles op te gebruiken) en werk af met zeezout!
Toon meer