Het perfecte spiegelei

Heerlijk zacht eiwit met gouden, gesmolten dooier? Zo bereik je dit culinaire hoogstandje al bij je eerste poging! We hebben alles getest in de GreenPankeuken zodat je elke keer weer perfecte eieren bakt. Ontdek onze tips en technieken!

 

Ingrediënten

Voor het perfecte spiegelei

  • Boter voor de pan, ongeveer 1 theelepel
  • 1 groot ei
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Smaakmakers

  • Rode pepervlokken (met een beetje kom je een heel eind)
  • Hete saus
  • Worcestershiresaus
  • Paprika
  • Chilipoeder of cayennepeper
  • Gehakte verse kruiden
  • Gesneden bosuitjes
  • Geraspte Parmezaanse kaas
  • Stukjes spek

Gebakken eieren zijn lekker op:

  • Toast
  • Gebakken rijst
  • Burgers
  • BLT's
  • Salades
  • Gesauteerde asperges
  • Karbonades
  • Steak

Voorbereiding

Stap 1

Bereid de koekenpan voor - Zet een anti-aanbakpan op middelhoog vuur. Voeg boter toe en draai zodat de pan gelijkmatig bedekt is. Verhit tot de boter begint te borrelen.

Stap 2

Bereid het ei voor - Kraak het ei in een schaaltje.

Stap 3

Bak het ei - Giet het ei voorzichtig in de hete koekenpan. Bak tot het eiwit helemaal is gestold, ongeveer 3 minuten.

Stap 4

Afwerken en serveren - Schuif het ei van de pan op een bord en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Eet smakelijk!

Tips

Gebruik verse eieren

Een gebarsten dooier doet je spiegelei mislukken. Als je eieren bakt, gebruik dan de meest verse die je kunt vinden. Ze hebben een stevigere dooier die niet snel breekt en een wit dat minder uitsmeert. Bewaar iets oudere eieren om hard te koken - ze zijn veel makkelijker te pellen.

Eieren breken

Veel koks breken eieren rechtstreeks in de pan. Na veel vallen en opstaan, besloten we dat het breken van eieren in een kommetje de mooiste presentatie oplevert, omdat de dooier dan intact blijft. En als de dooier toch breekt, kun je hem altijd apart leggen voor een roerei.

Haal ze op tijd uit de pan

Eieren blijven koken zelfs als je ze van het vuur neemt, dus haal ze uit de pan zodra het eiwit is gezet. Te lang op het fornuis staan, zorgt ervoor dat het vocht verdampt en dat de eiwitten samentrekken, wat leidt tot een rubberachtige, wansmakelijke verspilling van de tijd van de kip.

Toon meer