Ingrediënten
- 45 ml olijfolie
- 1 grote ui, in blokjes gesneden
- 1 grote sjalot, fijn gesneden
- 1 tot 2 grote tenen knoflook, fijngehakt
- 1 tot 2 gedroogde peperoncini
- Een snufje saffraan
- 180 ml droge witte wijn
- 400 g verse tomaten, gehakt
- 3 verse basilicumblaadjes
- 1 liter visbouillon, heet
- Kosher zout en versgemalen zwarte peper
- 6 coquilles
- 280 g kabeljauw, in stukken van 7-8 cm gesneden
- 280 g zeebaars of poon, in stukken van 7-8 cm gesneden
- 12 kokkels of venusschelpen
- 12 mosselen
- 12 grote garnalen, met staart eraan
- 15 g verse platte peterselie, fijngehakt
- Geroosterd stokbrood, om te serveren
- Extra vierge olijfolie, om te serveren
Voorbereiding
BEREIDINGSINSTRUCTIES:
Stap 1
Verhit de olijfolie in een een Dutch Oven (stoofpot) op middelhoog vuur. Voeg de ui, sjalot, knoflook, peperoncini en saffraan toe en bak 3 tot 5 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de witte wijn toe, zet het vuur hoog en kook tot de alcohol is opgebrand.
Stap 2
Verlaag het vuur tot middelhoog, voeg de tomaten, basilicum, zout en peper toe en laat nog 5 minuten koken.
Stap 3
Verlaag het vuur tot medium en voeg de bouillon toe. Roer het mengsel door elkaar en breng het op een laag pitje. (Als je bang bent dat de visbouillon te visachtig is, kun je wat kippenbouillon toevoegen). Voeg de sint-jakobsschelpen, kabeljauw en tandbaars toe aan de pan en laat 5 tot 7 minuten afgedekt sudderen. Niet roeren. Voeg dan de mosselen toe en doe weer een deksel op de pan. Voeg de garnalen toe zodra ze opengaan. Voeg de peterselie toe en serveer direct met wat geroosterd stokbrood besprenkeld met een beetje extra vierge olijfolie.
Recept uit The Tucci Table, door Stanley Tucci en Felicity Blunt, met Kay Plunkett-Hogge (Gallery Books, 2014)