Steak Oreganato

DOOR STANLEY TUCCI Acteur en kookboekenschrijver Stanley Tucci leerde deze snelle, eenvoudige methode voor het bereiden van biefstuk van zijn nonna, die vaak rundvlees serveerde als onderdeel van familiemaaltijden met meerdere gangen. "Wij serveren vlees niet 'op z'n Amerikaans', met groente en aardappelen ernaast," legt Tucci uit. "In plaats daarvan beginnen we met pasta, gevolgd door vlees met een eenvoudig gekookte groente. We eindigen met een groene salade, gevolgd door noten en vers fruit.
6

Ingrediënten

  • 1 biefstuk (rond) (1,1 tot 1,4 kg)
  • 30 g boter (2 eetlepels)
  • 30 ml olijfolie (2 eetlepels)
  • Kosher zout en versgemalen zwarte peper
  • 120 ml droge rode wijn (½ kop)
  • 1,5 g gedroogde oregano (½ theelepel)

Voorbereiding

BEREIDINGSINSTRUCTIES: 

Stap 1 

De biefstuk moet ½ inch dik zijn. Stamp hem zo nodig tussen twee vellen waspapier om deze dikte te bereiken. 

Stap 2 

Verwarm de boter en olijfolie in een grote sauteerpan op middelhoog vuur. Wanneer de boter snel schuimt, voeg je de biefstuk toe en bak je hem aan één kant bruin, ongeveer 3 minuten. (Als de biefstuk groter is dan je sauteerpan, snijd je hem doormidden). Draai om en breng op smaak met zout en peper. Bak de andere kant bruin, ongeveer 3 minuten. Haal uit de pan op een warme schaal en zet apart. 

Stap 3 

Voeg de wijn en oregano toe aan de pan en schraap eventueel vastzittend vlees weg. Laat sudderen om de wijn te zoeten, ongeveer 1 minuut. Snijd ondertussen het vlees in zes gelijke porties. Als de wijnsaus klaar is, giet deze dan over het vlees en serveer direct. 

Stap 4

Bijpassende wijn: Medium rood en vol rood 

 

Recept uit The Tucci Cookbook, door Stanley Tucci met Joan en Stan Tucci, Gianni Scappin en Mimi Taft (Gallery Books, 2012) 

Toon meer