Macarons

Wie is er niet dol op macarons? Deze zoete, kleurrijke koekjes zijn populair bij jong en oud. Voor de lekkerste macarons hoef je voortaan niet meer naar Parijs: deze macarons bak jij gewoon thuis. Het is een vrij delicaat koekje, maar met ons recept lukt het jou zeker!
90+ minuten
30 stuks (ongeveer)

Ingrediënten

Voor de macarons

 • 3 eiwitten, sinds 2 tot 3 dagen gescheiden van eidooiers
 • 180 g poedersuiker
 • 100 g amandelpoeder
 • 20 g fijne suiker

Voor de vulling 

 • 50 g citroensap
 • 40 g suiker
 • 1 ei
 • 75 g boter
 • 1 gelatineblaadje
 • 200 g slagroom

Voorbereiding

 1. Haal de eiwitten 1 uur op voorhand uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 150 °C (stand 5).
 2. Meng de poedersuiker en het amandelpoeder en maal zeer fijn.
 3. Begin de eiwitten op te kloppen. Voeg de fijne suiker toe wanneer het mengsel schuimig wordt. Klop de eiwitten zeer stijf op tot ze pieken vormen als je de klopper opheft. Voeg eventueel voedingskleurstof toe.
 4. Voeg het mengsel van de poedersuiker en het amandelpoeder toe en spatel het onder de eiwitten met een pannenlikker. Schraap zorgvuldig langs de randen en de bodem tot alles goed gemengd is. Zorg ervoor dat het beslag niet vloeibaar wordt.
 5. Steek een glad spuitmondje van 8 mm in een spuitzak. Vul de spuitzak met het beslag.
 6. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spuit rondjes met een diameter van 3 tot 3,5 cm. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de rondjes beslag is en dat ze op een gelijke afstand van elkaar liggen zodat de warmte zich gelijkmatig kan verspreiden.
 7. Tik even met de palm van je hand tegen de bakplaat zodat de macarons een mooie vorm krijgen. Zet de bakplaat 12 tot 14 minuten in de oven.
 8. Neem de bakplaat uit de oven. Laat de macarons afkoelen en haal ze dan voorzichtig van de bakplaat.

 

Bereiding cremeux (vulling) 

 1. Breng het citroensap met de suiker aan de kook.
 2. Klop het ei los.
 3. Haal de pan van het vuur en roer het ei erdoor terwijl je blijft roeren en mengen.
 4. Zet de pan terug op het vuur en verwarm tot 80 graden (niet warmer!). Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine en boter toe. Meng een beetje door elkaar, roer niet te hard.
 5. Giet op een bord en laat afkoelen, afgedekt met folie.
 6. Klop de slagroom op. Spatel door de afgekoelde citroencremeux.
 7. Doe in een spuitzak en leg in de koelkast tot gebruik.
 8. Neem een macaron helft en spuit er een beetje vulling op. Druk het andere deel van de macaron er voorzichtig op. Herhaal voor alle macarons. Smakelijk!

 

Tips: 

- Eiwit opkloppen: eiwit stijfkloppen doe je het beste in een vetvrije kom met een niet te vers ei op kamertemperatuur. Klop het eiwit tot het stijf is en blijf niet te lang doorkloppen. 

- ‘Cremeux’ (Frans voor romig) kan je zowel van fruit als van chocolade maken. Je kan citroen ook prima vervangen door andere citrussoorten, een vruchtenpuree of smaakmakers. 

- Deze macarons kun je ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast. 

 

Toon meer