Energiezuinig koken? Bespaar op je energieverbruik met deze tips

Energiezuinig koken is niet alleen beter voor onze portemonnee, maar ook voor het milieu. Want hoe minder energie je verbruikt, hoe minder CO₂ je uitstoot. Energie besparen in huis kan op veel manieren, maar een goede plek om te beginnen is in de keuken. Benieuwd hoe je energiezuiniger kookt? Met deze tips kun je direct aan de slag!

Tip 1: Laat producten op kamertemperatuur komen 

Haal je ingrediënten op tijd uit de vriezer of de koelkast, zodat je ze niet moet ontdooien in de magnetron, pan of oven voordat je kan beginnen met koken. Eten koken en bakken op kamertemperatuur scheelt niet alleen energie, maar het smaakt ook lekkerder. De hitte dringt namelijk sneller door tot de kern, waardoor je eten minder snel uitdroogt. Zo blijft vlees extra mals en groenten lekker knapperig. 

Tip 2: Kook met de deksel op de pan 

Koken met de deksel op de kookpan zorgt voor minder energieverbruik. Doordat de warmte niet kan ontsnappen, breng je water sneller aan de kook. Een deksel kun je natuurlijk ook gebruiken op een hapjespan of braadpan om je eten sneller te garen.

Tip 3: Gebruik het juiste formaat pan 

Als je kookt met een kleine pan op een grote gaspit of kookzone, gaat er veel warmte verloren. Kook je op gas? Controleer dan of de vlam onder de bodem van de pan blijft. Kook je op een elektrische kookplaat? Gebruik dan een pan waarvan de bodem dezelfde grootte heeft als de kookzone. 

Tip 4: Hergebruik water 

Gekookt water kun je prima hergebruiken voor een ander ingrediënt. Kook je bijvoorbeeld aardappels en groente? Gebruik dan dezelfde kookpan. Doe het ingrediënt dat het langst moet koken als eerst in de pan en voeg het ingrediënt dat sneller klaar is later toe. Hiermee bespaar je energie én water. 

Tip 5: Maak eenpansgerechten 

Nog zo’n handige tip waarmee je water en energie bespaart: eenpansgerechten. Voor eenpansgerechten heb je maar één pan nodig en dus ook maar één gaspit of kookzone. Koken in een pan scheelt je bovendien weer afwas, wat betekent dat je ook minder energie en water verbruikt. Heel duurzaam dus!

Tip 6: Zet je kookplaat of oven eerder uit 

Heb je een keramische kookplaat? Of maak je een ovenschotel? Zet je kookplaat of oven dan eens een paar minuten eerder uit. Na het koken blijft de pan nog wel even warm en ook voor de oven geldt dat het een tijdje duurt voordat deze afgekoeld is. Deze ‘restwarmte’ kun je gebruiken om je eten warm te houden. Elke dag een paar minuten scheelt op jaarbasis een hele hoop energie!

Tip 7: Gebruik kwalitatieve en duurzame pannen 

Naast praktische tips om energiezuinig te koken is het ook belangrijk dat je een kwalitatieve pan gebruikt. Hoe beter een pan de warmte verdeelt, hoe sneller je eten gaart. Bovendien wil je niet dat je eten aanbrandt en je het daardoor weg moet gooien. Ga daarom voor een pan met een goede keramische antiaanbaklaag