Tip 1: Laat producten op kamertemperatuur komen
Haal je ingrediënten op tijd uit de vriezer of de koelkast, zodat je ze niet moet ontdooien in de magnetron, pan of oven voordat je kan beginnen met koken. Eten koken en bakken op kamertemperatuur scheelt niet alleen energie, maar het smaakt ook lekkerder. De hitte dringt namelijk sneller door tot de kern, waardoor je eten minder snel uitdroogt. Zo blijft vlees extra mals en groenten lekker knapperig.
Tip 3: Gebruik het juiste formaat pan
Als je kookt met een kleine pan op een grote gaspit of kookzone, gaat er veel warmte verloren. Kook je op gas? Controleer dan of de vlam onder de bodem van de pan blijft. Kook je op een elektrische kookplaat? Gebruik dan een pan waarvan de bodem dezelfde grootte heeft als de kookzone.
Tip 4: Hergebruik water
Gekookt water kun je prima hergebruiken voor een ander ingrediënt. Kook je bijvoorbeeld aardappels en groente? Gebruik dan dezelfde kookpan. Doe het ingrediënt dat het langst moet koken als eerst in de pan en voeg het ingrediënt dat sneller klaar is later toe. Hiermee bespaar je energie én water.
Tip 5: Maak eenpansgerechten
Nog zo’n handige tip waarmee je water en energie bespaart: eenpansgerechten. Voor eenpansgerechten heb je maar één pan nodig en dus ook maar één gaspit of kookzone. Koken in een pan scheelt je bovendien weer afwas, wat betekent dat je ook minder energie en water verbruikt. Heel duurzaam dus!
Tip 6: Zet je kookplaat of oven eerder uit
Heb je een keramische kookplaat? Of maak je een ovenschotel? Zet je kookplaat of oven dan eens een paar minuten eerder uit. Na het koken blijft de pan nog wel even warm en ook voor de oven geldt dat het een tijdje duurt voordat deze afgekoeld is. Deze ‘restwarmte’ kun je gebruiken om je eten warm te houden. Elke dag een paar minuten scheelt op jaarbasis een hele hoop energie!
Tip 7: Gebruik kwalitatieve en duurzame pannen
Naast praktische tips om energiezuinig te koken is het ook belangrijk dat je een kwalitatieve pan gebruikt. Hoe beter een pan de warmte verdeelt, hoe sneller je eten gaart. Bovendien wil je niet dat je eten aanbrandt en je het daardoor weg moet gooien. Ga daarom voor een pan met een goede keramische antiaanbaklaag.