Zalm met gestoofde venkel

Stoven is zowat de lekkerste manier om venkel klaar te maken. Wanneer je de groente op lage temperatuur langzaam gaart, wordt de smaak eerder zoetig en de textuur aangenaam zacht. Venkel bevat veel vezels en houdt er daarom ook niet van om op hoge temperaturen klaargemaakt te worden. De vezels spannen zich dan als het ware op en je venkel wordt eerder taai. Versterk de natuurlijke anijssmaak van venkel door een koffielepel venkelzaadjes te roosteren voor je de venkel toevoegt aan je slowcooker.
1 uur en 40 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 kl venkelzaad
  • 4 venkelknollen
  • 4 zalmfilets
  • 1 potje dille
  • peper en zout
  • olijfolie

Voorbereiding

Stap 1

Zet de slowcooker op Brown/Sauté en stel de temperatuur in op 165°C. Voeg een scheutje olijfolie toe en warm op. 

Stap 2

Voeg de gesnipperde ui en de venkelzaadjes toe. Laat ze licht karamelliseren. Hou het deksel op de pan want de zaadjes kunnen zomaar de pan uitspringen. 

Stap 3

Snij de venkelknollen doormidden, van boven naar beneden. Snij de harde kern uit de venkel en hou deze eventueel voor een groentebouillon. Snij de rest van de venkel in reepjes en voeg toe aan de slowcooker. Zet de slowcooker op Slow Cook HI 1 uur. 

Stap 4

Controleer of de venkel zacht geworden is, hij mag nog een beetje beet hebben. Laat indien nodig nog even verder garen. Kruid met peper en zout. 

Stap 5

Kruid de zalm langs beide zijden met peper en zout en leg hem op de venkel, samen met een paar takjes dille. De zalm kan op deze manier langzaam gaar worden. Hij heeft ongeveer 20 minuutjes nodig. De zalm is klaar wanneer er kleine witte vlekjes op de buitenkant verschijnen.  

Stap 6

Heerlijk met gekookte aardappeltjes.

Toon meer