Churros met chocolade-ganache

Gebakken deeg: wie houdt daar nu niet van? En helemaal als het lekker bedekt is met kaneelsuiker en gedoopt in warme chocoladeganache… Onze churros zijn gemakkelijker te maken dan je denkt, en zijn perfect voor Cinco de Mayo. En ze zijn veel lekkerder dan de churros die je op de kermis of bij de groothandel vindt!
40 min
4 personen

Ingrediënten

Voor de churros:

  • 120 ml water
  • 120 ml volle melk
  • 8 eetlepels ongezouten boter
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • 1/4 theelepel zout
  • 120 gram bloem
  • 2 grote eieren, uit de koelkast
  • Koolzaadolie of een andere neutrale olie om in te bakken

Voor de chocoladeganache:

  • 120 gram pure chocolade in stukjes gehakt
  • 180 ml heavy cream (of slagroom)
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1/4 theelepel zout

Voor de coating:

  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel kaneel

Voorbereiding

BEREIDINGSWIJZE

Begin met het churrodeeg - Doe water, melk, boter, suiker en zout in een middelgrote steelpan en verhit op matig vuur. Breng aan de kook terwijl je blijft roeren. Haal van het vuur.

Voeg de bloem toe: Voeg nu direct in één keer alle bloem toe en roer krachtig met een houten lepel tot alle bloem goed door het deeg gemengd is. Zet de pan terug op middelhoog vuur en blijf roeren tot het deeg een bal vormt en een dunne laag op de bodem van de pan achterlaat. Dit duurt ongeveer 2 minuten.

Maak het deeg af: Doe het mengsel in een grote kom en klop met een elektrische mixer ongeveer 2 minuten op middelhoge snelheid tot het mengsel iets is afgekoeld. Voeg een voor een de eieren toe, klop na elk ei door tot het helemaal is opgenomen voordat je de volgende toevoegt. Blijf kloppen tot het deeg glad wordt.

Bereid je voor om te bakken: Schenk in een grote pan een laag van ongeveer 2 centimeter olie. Zet op matig vuur totdat de olie een temperatuur van 190°C heeft bereikt. Meng in een ondiepe kom of ovenschaal alvast de kristalsuiker en kaneel voor het rollen.

Bak de churros: Doe het deeg over in een spuitzak met een grote open sterpunt. Houd de zak een paar centimeter boven de olie en spuit voorzichtig 4 tot 6 duimlange slierten deeg, knip ze af met een schaar. Werk in batches, ongeveer 4-5 churros per keer. Bak ze ongeveer 1 1/2 minuut tot de onderkant goudbruin is. Draai ze om en bak nog ongeveer een minuut verder. Haal de churros uit de pan met een tang of een schuimspaan, wentel ze in het kaneelsuikermengsel en leg ze op een koelrek. Herhaal dit met de rest van het deeg, en zorg ervoor dat de temperatuur van de olie na elke batch weer op 190°C komt.

Maak ondertussen de ganache: Doe de chocolade in een middelgrote kom. Breng de room in een kleine steelpan op middelhoog vuur aan de kook. Giet de hete room over de chocolade en laat de chocolade smelten, dit duurt ongeveer 2 minuten. Voeg kaneel en zout toe en klop met een garde tot alles goed gemengd is. Schenk de ganache over in een serveerkom.

Serveer en geniet: Leg de warme churros in een schaal of op een bord, serveer de chocoladeganache erbij en eet smakelijk!

 

TIPS

Spuittip

Heb je geen spuitzakken in huis? Knip gewoon een hoekje af van een grote plastic ziplock zak, vul de zak met deeg en spuit erop los. De churros zullen er niet zo chic uitzien, maar ze zullen even lekker smaken.

Snel plakken

Leg de churros op een met keukenpapier bekleed bord en dep de overtollige olie af als dat nodig is, maar rol ze zo snel mogelijk in de kaneelsuiker, anders blijft deze niet goed plakken. En er is niets triester dan een naakte churro...

Toon meer